Μυοκτονίες

Η μυοκτονία είναι η διαδικασία απαλλαγής από τα τρωκτικά, μειώσης και καταπολέμησης των πληθυσμών τους και της οριστικής απομάκρυνσης τους από τον χώρο σας.

Σε αποθήκες, περιοχές κοντά σε αγρούς, αλλά και αστικούς κήπους και υπόγεια πολυκατοικιών είναι συχνή η ύπαρξη τρωκτικών όπως ποντίκια, αρουραίοι, τυφλοπόντικες κ.α.

Η ύπαρξή τους είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα (επιθέσεις σε όλων των ειδών τα αποθηκευμένα τρόφιμα και αγροτικά αγαθά, επιθέσεις σε λειτουργικά στοιχεία οικοδομών, όπως λέβητες, κλιματιστικά, μονώσεις, μέχρι και επιθέσεις σε οχήματα έχουν παρατηρηθεί), αντιαισθητική και πολλές φορές επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Τα τρωκτικά πολλές φορές είναι φορείς μεταδιδόμενων ασθενειών επικίνδυνων για τον άνθρωπο!


Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την σωστή αναγνώριση του προβλήματος. Επειδή τα τρωκτικά δεν είναι συνεχώς ορατά στο ανθρώπινο μάτι, σημαντική είναι η επισύμανση των σημαδιών που αφήνουν, όπως φωλιές, τρύπες, περιττώματα, ζημιές και η ορθή εκτίμηση της προσβολής.

Κατόπιν ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

Χρήση βρώσιμων τρωκτικοκτώνων σκευασμάτων
Χρηση απωθητικών σκευασμάτων

Χρήση μηχανικών παγίδων συλλήψης και εξόντωσης
Γενικότερες συμβουλές για την θωράκιση του χώρου σας με ενέργειες όπως περίφραξη, κλείσιμο και καταστροφή σε τρύπες, φωλιές κλπ.

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των σκευασμάτων γίνεται μέσα σε ειδικές παγίδες, οι οποίες εμποδίζουν την άμεση επαφή με το φάρμακο, την γρήγορη αλλοίωση του φαρμάκου ή την απομάκρυνση του από τα καιρικά φαινόμενα καθώς επίσης είναι πολύ προσφιλείς στα τρωκτικά.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για χώρους στους οποίους παίζουν μικρά παιδιά ή υπάρχουν κατοικίδια και οικόσιτα ζώα.